zondag 8 maart 2009

BNP Paribas - Zeer hoog risico op schadelijke investeringen

Klanten bij BNP Paribas lopen een zeer hoog risico op schadelijke investeringen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het kader van de campagne Bankgeheimen van Netwerk Vlaanderen. De Franse bank bezit of beheert voor 657 miljoen dollar aandelen van tien ondernemingen die mens en milieu schaden, zoals mijnbouwbedrijf Barrick Gold en Freeport McMoran.

Nieuw onderzoek duidt op nood aan regulering van bankwereld

Netwerk Vlaanderen onderzocht ook AXA, Citibank, Dexia, Deutsche Bank, ING, KBC en Triodos Bank op schadelijke investeringen op het vlak van leefmilieu, vrede, vrijheid & democratie en waardig werk.

De resultaten zijn ontgoochelend. “De overheid moet dringend voorwaarden verbinden aan haar steun voor de banken. Enkel de banken die komaf maken met schadelijke investeringen mogen in aanmerking komen voor overheidssteun”, zegt Mathias Bienstman, campagnevoerder van Netwerk Vlaanderen.

BNP Paribas scoort slecht in ethische ranking banken

Op basis van het Bankgeheimen onderzoek stelt Netwerk Vlaanderen een ranking op van de banken en hun schadelijke investeringen. BNP Paribas doet haar intrede op een erg slechte plaats. Klanten bij die Franse bank lopen een zeer hoog risico op schadelijke investeringen. BNP Paribas is bijvoorbeeld actief in de financiering van de meest schadelijke mijnbouwprojecten, zoals die door Barrick Gold, Freeport McMoran en Vedanta. BNP Paribas financiert deze ondernemingen met kredieten, en de eerste ook met obligatie uitgiftes.

Bovendien bezit of beheert BNP Paribas voor 657 miljoen dollar aandelen van deze drie en nog zeven andere omstreden ondernemingen: Anglogold Ashanti, EADS, GAIL, Goldcorp, Newmont Mining, Total en Wal-Mart.

Schadelijke investeringen door andere grootbanken

Uit het onderzoek blijkt ook dat AXA, ING, Dexia, KBC, Deutsche Bank, Citibank en BNP Paribas samen meer dan 14 miljard US dollar investeren in 14 bedrijven die mens en milieu schaden.

Tussen de onderzochte banken zijn er opmerkelijke verschillen. Zo zijn Deutsche Bank, Citibank en BNP Paribas erg actief in het financieren van schadelijke ondernemingen via kredieten en uitgiftes van obligaties en aandelen. Dexia en KBC van hun kant zijn nauwelijks actief op die markten.

De nieuwe resultaten zijn in kaart gebracht op de website www.bankgeheimen.be, waarop een wereldkaart te zien met diverse mens- en milieuonvriendelijke projecten en bedrijven waarin de banken investeren.

Nood aan overheidsingrijpen

Vrijdag jl. werden CEO's van de grootbanken gehoord in het federale parlement. Netwerk Vlaanderen vraagt dat er niet enkel gekeken wordt naar speculatieve investeringen die risicovoller bleken dan verwacht. Banken investeren al jarenlang in bedrijfspraktijken die in strijd zijn met nationale wetten of internationale verdragen rond mensenrechten en milieu.

“Het is nu aan de overheid om voorwaarden te verbinden aan haar steun en waarborgen voor de banken. Respect voor minimumnormen op milieu, sociaal en bestuurlijk vlak bij investeringen is er één van. Dat respect kan verankerd worden in een degelijk en transparant beleid van de banken”, zegt Mathias Bienstman van Netwerk Vlaanderen.

Meer informatie:
Nieuwe bankprofielen AXA, BNP Paribas, Citibank, Deutsche Bank, Dexia, ING en KBC.

Ranking en uitleg scores AXA, BNP Paribas, Citibank, Deutsche Bank, Dexia, Fortis, ING, KBC, Triodos Bank

Schadelijke investeringsprojecten van de banken: www.bankgeheimen.be

BNP Paribas: zeer hoog risico op schadelijke investeringen
(Netwerk Vlaanderen, 05.03.2009)

Geen opmerkingen: