woensdag 15 november 2006

Wandelen naar Kongo

Op dit Feest van de Dynastie dwalen de gedachten van de Belgen onvermijdelijk ook af naar onze soeverein LII en het verre Kongo, waar eens 'onze vlag stond geplant'.

Van de auteur Lucas Catherine verscheen bij EPO een inventaris van alle (?) koloniale monumenten en van ander monumentaal, Kongolees koloniaal erfgoed, tot 1960. En wel op een aangename en handige manier: in de vorm van wandelingen. Zo kan je dus van Blankenberge tot Aarlen en van Diksmuide tot Luik 'Wandelen naar Kongo'.

Niet alleen in Oostende, Blankenberge, Diksmuide, Halle en Brussel, maar ook in Gent willen we die Kongo-monumenten voorzien van een historisch correcte voetnoot. Lucas Catherine helpt ons in deze 'wandelgids' een handje en een voetje om de officiƫle koloniale geschiedschrijving waar dat moet van zijn voetstuk te halen.

Spirit Gent krijgt in de gids van Catherine ook een vermelding (p.84) voor de actie aan het borstbeeld van LII en voor de renovatie van het Sakala-monument in het Citadelpark.

Sakala, het Moorken, kan de Gentenaars nog bekoren. Maar LII en de Congoster aan het Zuidpark lijden een vergeten bestaan. Misschien is het allemaal teveel geschiedenis en kunnen we vandaag maar beter echt naar Kongo wandelen. 't Is niet ver, gewoon het water over. Niet de grote plas, maar van het stadscentrum uit de Schelde over naar Heirnis-Macharius en naar Ledeberg. Wie ogen in zijn kop heeft en oren om te luisteren, weet het wel. Kongo en Afrika zijn hier.

Geen opmerkingen: