vrijdag 1 juli 2005

Eerlijke handel (Fair Trade) in Gent


Op 1 juli 2005 behaalden Gent, Voeren (!) en Zwijndrecht als eerste Vlaamse gemeenten de titel ‘FairTradeGemeente’. Die gemeenten én hun inwoners dragen eerlijke handel (Fair Trade in het Engels) een warm hart toe en maken er ook effectief werk van.

FairTradeGemeente kadert binnen de gezamenlijke campagne ‘Ik ben verkocht’ van Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden. De campagnevoerders willen zoveel mogelijk mensen in Vlaanderen bereiken met het concept ‘eerlijke handel’.

Met een eerlijke prijs voor de producten van de kleine boeren in het Zuiden willen ze een dam opwerpen tegen de alsmaar groeiende welvaartskloof tussen Noord en Zuid.

Het Britse stadje Garstang werd de allereerste FairTradeGemeente in 2001. Naast Vlaanderen volgen ook Frankrijk, Zweden, Ierland, Italië en Canada het Britse initiatief. FairTradeGemeenten krijgt in Vlaanderen de steun van de Vlaamse Ontwikkelingssamenwerking.

In een FairTradeGemeente willen het gemeentebestuur, winkels, horecazaken, verenigingen, organisaties, bedrijven, scholen en individuele burgers Fair Trade bekender maken. Maar ze zorgen er ook voor dat de Fair Tradeproducten meer geconsumeerd en aangeboden worden. Ook andere vormen van duurzaam produceren en consumeren worden aangemoedigd in dit model.


Op 14 mei 2005 was het Gentse stadsbestuur al ‘verkocht’: het Gentse bestuur werd toen gehuldigd omwille van zijn inspanningen rond duurzame ontwikkeling en van zijn aankoopbeleid van Fair Trade-producten.

Samen verder werken voor eerlijke handel

Gent krijgt de titel FairTradeGemeente omwille van haar 34 verkooppunten van eerlijke handelsproducten (denk aan de vele Oxfam-Wereldwinkels en hun vrijwilligers) en 26 horecazaken die Fair Trade-producten op de kaart hebben. Daarnaast zijn er ook tientallen verenigingen, scholen en bedrijven die Fair Trade-producten aanbieden en dat ook duidelijk communiceren. De actie wordt de komende twee jaar verder gezet.

(H)eerlijke producten

Fair Trade-producten zijn er intussen in vele soorten. Koffie, bananen, thee, suiker, rijst, cacao, fruitsappen, vers fruit, confituur, honing, koekjes, snoep, chocolade, yoghurt en katoen kan je allemaal met het Max Havelaar keurmerk vinden, meestal bij verschillende merken. Maar ook Oxfam Fairtrade en Fair Trade Organisatie hebben een uitgebreid gamma aan voedingsartikelen en handwerkproducten. Bovendien kun je die producten op steeds meer verkooppunten vinden en niet alleen meer in de Oxfam-Wereldwinkel in je buurt. Ook in de meeste supermarkten en in de lokale reguliere (klein)handelszaken vind je steeds meer Fair Trade-producten.


Ik heb de daad maar bij het woord gevoegd en een fles Otono-wijn gekocht in de Oxfam-wereldwinkel. Dan kom ik straks op het etentje niet met lege handen. Ik ben dus ook verkocht. Maar 't is toch (h)eerlijk!

Geen opmerkingen: