woensdag 20 april 2005

Gij zult niet doden - No mataran

Tussen het pausnieuws door (De Paarse Loper) heeft redactrice Isa Van Dorsselaer in De Standaard en De Gentenaar van 20 april toch een half blad gekregen voor het volgende heuglijke nieuws over gerechtigheid op aarde.

Adolfo Scilingo, een officier in actieve dienst tijdens de militaire Argentijnse dictatuur van 1976 tot 1983, is gisteren in Spanje veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Tijdens de zogenaamde Vuile Oorlog zouden naar schatting 30.000 mannen en vrouwen in Argentinië verdwenen zijn, vermoord door de militairen. Scilingo kreeg voor zijn aandeel in deze Vuile Oorlog 640 jaar gevangenisstraf. Spanje heeft een genocidewet die dit mogelijk maakt.

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón vervolgt de kopstukken van de vroegere militaire dictaturen in Chili en Argentinië. Al dan niet uit gewetenswroeging, legde Scilingo bij Garzón getuigenis af over de misdaden van zijn oversten en zichzelf. Mede als gevolg daarvan stond hij sinds januari 2005 in Madrid terecht voor genocide, 30-voudige moord, 93 klachten van mishandeling, 255 van terrorisme en 286 van marteling. Drie Spaanse rechters veroordeelden Adolfo (ja, die naam!) gisteren tot 640 jaar gevangenisstraf: 21 jaar voor elk van de 30 moorden op zijn naam, vijf jaar voor marteling en vijf voor onrechtmatige opsluiting.

Zwangere gevangenen werden in leven gehouden tot ze bevallen waren. De baby's kregen een vervalst geboortecertificaat, met de naam van de militairenfamilies die het kind ,,adopteerden''. De moeder werd vermoord en vervoegde de "desaparecidos", de verdwenenen waarvoor de zogenaamde Dwaze Moeders op de Plaza de Mayo (het Meiplein) nadien opheldering en gerechtigheid vroegen

Scilingo nam ook deel aan de zogenaamde dodenvluchten, waarbij opposanten vanuit een vliegtuig in zee werden gegooid. Scilingo "deed" twee vluchten: één met dertien mensen en één met zeventien wat hem de 30 aanklachten wegens moord opleverde.

Isa Van Dorsselaer besluit treffend "Scilingo kon in Spanje vervolgd worden omdat het land een genocidewet heeft die het toelaat om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen, ook als die gepleegd zijn in een ander land dan Spanje en ook als dader noch slachtoffer Spaans is. België had een gelijkaardige wet, maar die is in 2003 onder druk van de Verenigde Staten afgeschaft."

Waarvoor een genocidewet goed is …en waarin een klein land als België groot zou kunnen (geweest) zijn.

Nablog 23.09.2009 : Argentijns-Nederlandse piloot dodenvluchten op 23.09.2009 in Valencia (Spanje) opgepakt (NOS 23.09.2009)

Geen opmerkingen: