woensdag 10 november 2004

Het doek valt (Blok aan 't been 12)



Viva la Democrazia-optocht (Gent, 9 november 2004, foto Indymedia Oost-Vlaanderen)

Het Hof van Cassatie bevestigde dinsdag 9 november de vroegere uitspraak van het Gentse Hof van Beroep dat het Vlaams Blok een racistische partij is. Het volledige arrest van het Hof van Cassatie is te lezen op de webstek van Blokwatch. En meer uitleg over het arrest van het Hof van Beroep op De waarheid over het Vlaams Blok.

Advocaat Raf Verstraeten van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) beschouwt de uitspraak als een overwinning van de democratie. "Nu kunnen we duidelijk de grens trekken waar vrije meningsuiting eindigt en waar discriminatie begint. De vrije meningsuiting is gewaarborgd, maar mag niet leiden tot het systematisch aanzetten tot haat of discriminatie", aldus Verstraeten (VRTNieuwsnet http://www.vrtnieuws.net, 9 november 2004).

Ook de Liga voor de Mensenrechten met Jos Vandervelpen als advocaat klaagde het Blok aan. "We beschikken nu over een rechtsgeldig tot stand gekomen en onweerlegbare rechterlijke uitspraak dat het Vlaams Blok racistische ideeën verspreidt. Dit is een belangrijke vaststelling waarmee onder meer de politieke partijen en de media rekening moeten houden", aldus de Liga (VRTNieuwsnet http://www.vrtnieuws.net, 9 november 2004).

Het nieuwe Blok moet nu bewijzen dat ze het racisme verlaat. Maar daar ziet het helemaal niet naar uit. 'Aanpassen of terugkeren' is de nieuwe leuze... en het nieuwe Blok zal voor ons wel bepalen hoe ver dat aanpassen moet gaan.

Geen opmerkingen: