woensdag 23 juni 2004

Stad op koers?..... Hier is de stadsmonitor!





'Klik' hier en bekijk de 13 centrumsteden met de Stadsmonitor

Vandaag 23.06.2004 werd in Antwerpen de Stadsmonitor voor leefbare en duurzame Vlaamse gemeenten gelanceerd. De Stadsmonitor is ook online én interactief. Iedereen kan er kennis van nemen én commentaar, suggesties enz.. geven.

Wat is de Stadsmonitor?
Zijn inwoners tevreden over hun stad? Hoe zit het met de schoolse vertraging in de steden? Waar neemt het aandeel langdurig werklozen af? Hoe verplaatsen de inwoners zich tijdens de vrije tijd? Zijn er voldoende sociale huurwoningen? Welke stad heeft minder huishoudelijk afval? Hebben de inwoners vertrouwen in hun stadsbestuur? Hoeveel bewoners hebben een winkel voor dagelijkse aankopen in hun buurt? Is er een tekort aan kinderopvang in de stad? Is er een goede samenwerking op het vlak van het onderwijs?

Dit zijn enkele voorbeelden van de vragen waarop de Stadsmonitor een antwoord wil geven. De Stadsmonitor is een beleidsinstrument voor de 13 Vlaamse centrumsteden, voor het Vlaamse stedenbeleid en voor iedereen die bij de stad betrokken is. De Stadsmonitor brengt in kaart hoe leefbaar de steden zijn en hoe duurzaam hun ontwikkeling is.De stadsmonitor omvat 188 indicatoren. 112 daarvan zijn al voorzien van data. In het najaar 2004 zal de monitor op maat in elk van dertien Vlaamse centrumsteden (ook Gent!) worden voorgesteld.

De presentatie van de Stadsmonitor werd afgesloten met een toespraak van minister Paul Van Grembergen (Spirit), meteen zijn allerlaatste publiek optreden als super-minister van o.a. Stedenbeleid. De hele namiddag was té zedig gezwegen over de politieke actualiteit. Van Grembergen doorbrak dit cordon sanitaire en legde voluit de link tussen de verkiezingsoverwinning van het Blok en bevindingen van de stadsmonitor…en (hoopvol!) de aanbevelingen die daaruit te trekken zijn. We hebben in de zaal verdomd goed geluisterd naar de “grijze wijze”. Muisstil was het. En het applaus nadien was merkelijk meer dan een beleefdheidsapplaus.

Geen opmerkingen: