donderdag 13 mei 2004

Toen wij allen vluchtelingen waren



"... We kwamen aan bij een beenhouwer, het was al donker, en we vroegen om 'smout'. Hij zei: "Vluchteling?. We hebben niets voor vluchtelingen, 't is voor het eigen volk..." Getuigenis van Gabriƫl Versavel, die in 1914 Passendale ontvluchtte.





In Flanders Fields, het vredesmuseum in Ieper, loopt thans een tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in de eerste wereldoorlog 1914-1918. In Gent vragen de Iraanse vluchtelingen anno 2004 nogmaals aandacht voor hun zaak, ditmaal met een culturele avond Weg van Iran (Vooruit,Balzaal, woensdag 18 mei, 20u) met Kader Abdolah, Nederlandse schrijver van Iraanse afkomst en auteur Michael Decock met aansluitend concert in het Vooruit-Kaffee met klassieke Iraanse muziek en daarna DJ met Perzische popmuziek. Op donderdag 19 mei is er, ook in de Vooruit, informatie over mensenrechten en een film over echtscheiding in Iran.

Tussen 1914 en 2004 liggen slechts 90 jaar of enkele generaties. Mijn grootvader bijvoorbeeld was soldaat en kwam in 1914 terecht in het interneringskamp van Harderwijk in Nederland... en organiseerde daar toneelavonden (zo wil de familiegeschiedenis het toch!). Mensen gaan nogal divers om met dit collectief geheugen. Terwijl de enen zich anno 2004 inzetten voor vluchtelingen, jaagt het Blok in Antwerpen met kliklijnen op vluchtelingen en roept het in Antwerpen en Gent om razzia's.




Interneringskamp Harderwijk tijdens WO I in gastvrij Nederland

Geen opmerkingen: